Lokala sågverk

Hur man anlitar lokala sågverk

Söker du sågverk i ditt område? Har du döende eller stormskadade träd i trädgården hjälper lokala sågverk dig att göra dem till virke. Det finns många bärbara sågverk som har lång erfarenhet på området. Genom att anlita lokala sågverk främjar du utveckling på lokal nivå, dessutom får du en produkt som ingen brädgård kan erbjuda – timmer från din egen trädgård som är sågad efter dina önskemål vad gäller längd och tjocklek. Det är mycket värt för en fastighetsägare.

Man brukar säga att det tar en timme att lära sig sågverkens ädla konst, men en livstid att bemästra densamma. Nedan hittar du tips och råd angående vad du behöver tänka på innan du anlitar lokala sågverk för att få ditt timmer sågat.

Efterforska

Liksom i alla branscher finns det bra och dåliga exempel. Var noga med referenser – och undersök hur länge han eller hon varit verksam inom sågverksindustrin. Får du höra att ditt lokala sågverk inte sågar rakt, ja då behöver du leta vidare efter andra sågverk.

Jargong

Det underlättar om du lär dig sågverkens jargong och termer innan du tar dig an lokala sågverk – cants, dimensional lumber och quarter sawn är några engelska termer du kan briljera med. Den som inte förstår jargongen eller kan termerna blir inte tagen på allvar av lokala sågverk.

Pris

När lokala sågverk tar hand om värdefullt timmer hör det till vanligheten att de tar betalt per timme, likaså när manuellt arbete erfordras. I andra fall tar man betalt enligt board eller board foot. Priset varierar beroende på vad som sågas samt vilken utrustning som man använder. Högre pris innebär allt som oftast effektivare produktion, lägre pris innebär i sin tur mindre effektiv produktion. Priset blir lägre om du väljer att ge en hjälpande hand, dock får man komma ihåg att det inte är för alla att arbeta med timmer.

Metall i timmer förstör sågbladen. Om detta händer tar sågverken en extra kostnad. Det är alltid ditt ansvar att undersöka huruvida det finns metall i timret eller ej. Eftersom metall gömmer sig ganska lätt i timmer behöver du vara noggrann när du letar. Det hör inte till ovanligheterna att träd från trädgårdar har spikar och annat inom sig, ett alternativ kan därför vara att använda en metalldetektor. Även om det kan vara tidskrävande är det mödan värd – det är aldrig roligt att vara anledningen till ett förstört sågblad.

Vad ska du göra med timret?

Om du planerar att använda timret till interiör eller möbler måste det först torkas. Det händer att sågverken erbjuder sådana tjänster, annars får du hitta en plats att placera timret på – kom ihåg att sätta en klisterlapp på timret. Det snabbaste alternativet är att använda en sågugn, det mest prisvärda alternativet är dock att lufttorka timret.

Lokala sågverk